Babaların Elbisesi Hep Gri Mi Olur?

08/01/2016 - 05/03/2016


 Galeri Zilberman proje alanı, Aylin Tekiner’in Babaların Elbisesi Hep Gri Mi Olur? adlı proje sergisini duyurmaktan mutluluk duyar.

Konusunu, 12 Eylül dönemindeki bir siyasi cinayetten alan proje, yaşananları iki yaşındaki bir kız çocuğunun tanıklığıyla yeniden yorumluyor. Doktora sonrası (post-doc) çalışmalarını Yale School Of Drama’da sürdüren sanatçı Aylin Tekiner, nisan ayında sahneye koyulacak bir deneysel tiyatro ve sergiye hazırlanırken, farklı sanat disiplinlerini bir araya getiren bu projenin ilk aşamasını Galeri Zilberman’da gerçekleştiriyor.

Proje, toplumda infial yaratmak ve darbe sürecini meşru kılmak için art arda işlenen siyasi cinayetlerden birine odaklanıyor. Cinayetin ardından küçük kızın yaşadıkları, gerçek ve hayal, toplum ve birey, görünen ve gizli kalan arasında gidip geldikçe oluşan yeni kurgu bu projenin altyapısını oluşturuyor. Kayadan oyma evler, sığınaklar, derin vadiler, yeraltı yerleşimleri ve tünelleriyle eşine az rastlanır bir coğrafi yapıya sahip olan Kapadokya bölgesi, sadece işlenen cinayetin değil sahneye konan projenin de görsel arka planını oluşturuyor.

Babaların Elbisesi Hep Gri Mi Olur? adlı proje sergisi, ülkemizde de adeta bir tiyatro oyunu gibi yeniden yeniden sahnelenen, güncelliğini kaybetmeyen bir  gerçekliği teatral bir yaklaşımla yeniden yorumluyor. Cinayetin ardındaki sessizliğin, içe kapanışın ve korkunun izini aşağı şehirde ararken sanatsal ifadenin zengin anlatım olanaklarıyla hafıza ve hafızanın aktarımı konusunu da gerçeküstü bir hikaye diliyle görselleştiriyor. Gölge tiyatrosu, video, animasyon, beden oyunculuğu ve görselleştirilmiş metinlerle sahnelenecek olan tiyatronun yerleştirmesi Galeri Zilberman’da 9 Ocak – 5 Mart 2016 tarihleri arasında görülebilir.

Aylin Tekiner (1978, Nevşehir) İstanbul ve New York’ta yaşayan sanatçı ve aktivist Aylin Tekiner, 1999 yılında H.Ü.G.S.F. Heykel Bölümü’nden lisans, 2003 yılında yüksek lisans derecesini aldı. 2008 yılında A.Ü. Eğitimin Kültürel Temelleri Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Atatürk Heykelleri: Kült, Estetik, Siyaset adlı kitabı 2010 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. Yurt içi ve yurt dışında pek çok karma ve kişisel sergi gerçekleştirdi. Eylül 2015’ten bu yana Yale School of Drama’da post-doc çalışmalarını sürdürüyor. Tekiner, faili meçhul cinayetlerde yakınlarını kaybeden 28 ailenin kurduğu Toplumsal Bellek Platformu’nun üyesidir.

 


» BUNLARI DA GÖRÜN

Sanatçı Sayfaları
  - Aylin Tekiner

Sergideki Çalışmalar